Od 27 września w ramach pilotażu na terenie Krakowa w trzech lokalizacjach zostaną uruchomione lodówki spożywcze, jadłodzielnie. Miasto poprzez tego typu działania propaguje ideę „foodsharingu”, zgodnie z którą mieszkańcy Krakowa nie marnują żywności, ale mają możliwość podzielenia się jedzeniem głównie z osobami potrzebującymi.
Lodówki znajdują się na ul. Sas – Zubrzyckiego 10, ul. Sudolskiej 7a oraz na os. Szkolnym 20.
W przypadku pozostawiania jedzenia w lodówkach obowiązuje podstawowa zasada: dzielimy się produktami, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. W lodówce możemy zostawić warzywa, owoce, ciasta, opakowanie chleba, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy zbyt dużo. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.
Mamy nadzieję, że mieszkańcy Krakowa ciepło przyjmą inicjatywę miasta. Projekt jest finansowany przez Gminę Miejską Kraków.